dlaczego ziemniaki ciemnieją?

Kategoria: Chemia czysta, technologia i inzynieria.

Wersja archiwalna tematu "dlaczego ziemniaki ciemnieją?" z grupy pl.sci.chemia



Piotr Sobolewski
27 Kwi 2005, 16:14
Cześć,

Jemy sobie właśnie z dziewczyną placki ziemniaczane (pycha! próbowaliście
kiedyś z ananasami?) i zacząłem zastanawiać się, czemu masa ziemniaczana
jak trochę postoi to pociemnieje... Kiedyś kojarzyłem że coś tam... jakaś
reakcja... ale nie wiem co i czemu. Nie wiem nawet, czy to od światła, czy
od powietrza.

Czy może ktoś mnie oświecić? Google na ten temat milczą.

J&B
27 Kwi 2005, 17:28
witam

1.napewno zbliża się wieczór to ciemnieją ;-))
2.nie spożywać alkoholu metylowego -rozumiesz kto mi zgasił swiatło ;-))

zdrowaśki

Pszemol
27 Kwi 2005, 17:56

"Piotr Sobolewski" <piotr_sobolew@bezspamuprosze-o2.plwrote in message Jemy sobie właśnie z dziewczyną placki ziemniaczane
(pycha! próbowaliście kiedyś z ananasami?)


Poproszę o przepis na grupę... ;-)

Zdaje się skrobia ciemnieje pod wpływem jodu...
Albo inaczej - jod z brązowego robi się czarny :-)

Ale czy o tą reakcję chodzi w powietrzu?
Nie wiem. Nie jestem chemikiem...

D_Minek
27 Kwi 2005, 19:58

Pszemol wrote:

Zdaje się skrobia ciemnieje pod wpływem jodu...
Albo inaczej - jod z brązowego robi się czarny :-)


dokładnie skrobia wchodzi z reakcje z jodem i zmienia barwe na czarna
w syntezie organicznej nazywa sie to proba skrobiowa

Chris B.
28 Kwi 2005, 03:00
Użytkownik "Piotr Sobolewski" <piotr_sobolew@bezspamuprosze-o2.pl
napisał:

Jemy sobie właśnie z dziewczyną placki ziemniaczane (pycha! próbowaliście
kiedyś z ananasami?) i zacząłem zastanawiać się, czemu masa ziemniaczana
jak trochę postoi to pociemnieje... Kiedyś kojarzyłem że coś tam... jakaś
reakcja... ale nie wiem co i czemu. Nie wiem nawet, czy to od światła, czy
od powietrza.

Czy może ktoś mnie oświecić? Google na ten temat milczą.


Ziemniaki zawierają oksydazy utleniające fenole, powstają chinony a w wyniki
ich kondensacji powstają barwne związki.

Michal Sobkowski
28 Kwi 2005, 03:15
Dnia 4/28/2005 1:58 AM, D_Minek napisał(a):

Pszemol wrote:

| Zdaje się skrobia ciemnieje pod wpływem jodu...
| Albo inaczej - jod z brązowego robi się czarny :-)

dokładnie skrobia wchodzi z reakcje z jodem i zmienia barwe na czarna
w syntezie organicznej nazywa sie to proba skrobiowa


Jaki jod, o czym wy piszecie???

Pytanie było o ciemnienie ziemniaków, skąd miałby tam się wziąć jod
cząsteczkowy?

Ziemniaki - podobnie jak inne owoce - ciemnieją w wyniku działania
polifenylooksydazy w uszkodzonych komórkach. Przy dostępie tlenu z
powietrza utlenia ona związki fenolowe, w wyniku czego powstają ciemno
zabarwione struktury polimeryczne.

Michał

PS Brawa dla J&B za cięty dowcip! Dosłownie boki zrywałem, takie
śmieszne rzeczy wymyśliłeś! Nawet to o alkoholu metylowym zrozumiałem,
kto mi zgasił światło, dobre!!

Kasia
28 Kwi 2005, 03:50

czemu masa ziemniaczana
jak trochę postoi to pociemnieje..


mnie na biochemi uczyli ze to enzym - peroksydaza tak dziala. wigole fajnie
bylo na biochemii padaly takie zyciowe pytania w stylu dlaczego mleko jest
biale, jajka nie nalezy jesc srebrna lyzeczka i dlaczego jajecznica usmazona
na cebulce jest zdrowsza niz na boczku (chodzilo tu nie o sam fakt ze boczek
jest bardziej kaloryczny niz cebulka, ale wiazanie hdl lub ldl -nigdy nie
wiem ktory z tych jest tym dobrym- przez celuloze zawarta w cebuli-sprytne,
nieprawdaz:)))

pozdr
kasia

Piotr Sobolewski
28 Kwi 2005, 09:27

Pszemol wrote:
Poproszę o przepis na grupę... ;-)


Po prostu - smażysz, a przed zjedzeniem na każdy placek kładziesz plasterek
ananasa z puszki.

Dziękuję za wyjaśnienia - zrozumiałem z nich tyle, że z uszkodzonych (przez
to tarcie) komórek wyłazi jakaś substancja, ona łączy się z tlenem z
powietrza i powstaje coś ciemnego. Więc zamknięcie w ciemnej szafce nic nie
pomoże.

Hm... a gospodynie mówią na googlach, że jak dodać do tej masy łyżkę
(kwaśnej?) śmietany, to nie ściemnieje...

Neecze
28 Kwi 2005, 09:40
Jesli sie nie myle to mozna zrobic fajny eksperyment podczas wspolnego
robienia plackow ziemniaczanych, ktory pokazuje w jaki sposob dzialaja
te enzymy.
Mianowicie, po straciu ziemniakow mozna odcisnac od nich sok - a
nastepnie dodac go do (albo do niego dodac;)) nieco wody utlenionej.
Zdaje mi sie ze mozna wtedy obejrzec, jak sok z ziemniakow (a dokladniej
enzymy w nim zawarte), rozkladaja nadtlenek wodoru zawarty w wodzie
utlenionej.
Maseczka z surowych ziemniakow powinna dezaktywowac wolne rodniki.
W takim kontekscie placki ziemniaczane nabiora nowego smaku:D

Smacznego i pozdrowienia
-------------------------
Neecze

Ryszard
28 Kwi 2005, 09:48

<piotr_sobolew@bezspamuprosze-o2.plnapisał:

Hm... a gospodynie mówią na googlach, że jak dodać do tej masy łyżkę
(kwaśnej?) śmietany, to nie ściemnieje...


Pewnie chodzi o kwas (może być mlekowy z kwaśnej śmietany, bo przeciez nie  
dodasz do tego octu). I pewnie w kwasnym środowisku reakcja  
polifenylooksydazy z tlenem zachodzi inaczej (albo w ogóle nie zachodzi).
Zakwaszone jabłka, pieczarki itp. też nie ciemnieją.

Pszemol
28 Kwi 2005, 09:52

"Piotr Sobolewski" <piotr_sobolew@bezspamuprosze-o2.plwrote in message | Poproszę o przepis na grupę... ;-)

Po prostu - smażysz, a przed zjedzeniem na każdy placek kładziesz plasterek
ananasa z puszki.


O, a już myślałem że wrkajasz ananasa do placków przed smażeniem.

Dziękuję za wyjaśnienia - zrozumiałem z nich tyle, że z uszkodzonych (przez
to tarcie) komórek wyłazi jakaś substancja, ona łączy się z tlenem z
powietrza i powstaje coś ciemnego. Więc zamknięcie w ciemnej szafce nic nie
pomoże.


No nie... Raczej do szczelnego pojemnika bez dostępu powietrza.

Hm... a gospodynie mówią na googlach, że jak dodać do tej masy łyżkę
(kwaśnej?) śmietany, to nie ściemnieje...


Może przez analogię do kwasku cytrynowego dodawanego do ćwikły? :-)
Ale tam jest reakcja zmiany barwy barwnkika w środowisku kwaśnym...

Pszemol
28 Kwi 2005, 09:54

"Kasia" <missbla@poczta.onet.plwrote in message dlaczego mleko jest biale


bo ma kazeinę?

jajka nie nalezy jesc srebrna lyzeczka


bo się łyżeczka zrobi czarna od siarczków?

i dlaczego jajecznica usmazona na cebulce jest zdrowsza niz na boczku (chodzilo tu nie o sam fakt ze boczek jest bardziej
kaloryczny niz cebulka, ale wiazanie hdl lub ldl -nigdy nie wiem ktory z tych jest tym dobrym- przez celuloze zawarta w
cebuli-sprytne, nieprawdaz:)))


z tym cholesterolem w diecie, to wiesz że to są bzdury że niezdrowo go jeść?

Pszemol
28 Kwi 2005, 09:49

"D_Minek" <mine@gmail.comwrote in message | Zdaje się skrobia ciemnieje pod wpływem jodu...
| Albo inaczej - jod z brązowego robi się czarny :-)

dokładnie skrobia wchodzi z reakcje z jodem i zmienia barwe na czarna
w syntezie organicznej nazywa sie to proba skrobiowa


O, to nie jest jeszcze aż tak źle z moją pamięcią...
Pozostaje tylko problem że w powietrzu wiele jodu nie ma,
no chyba że nad morzem, więc z pewnością nie jod jest
odpowiedzialny za ciemnienie ziemniaczków...
Pewnie jednak utlenianie jakieś zachodzi w atmosferze tlenu.

Pawel Sroka
28 Kwi 2005, 09:51

Dziękuję za wyjaśnienia - zrozumiałem z nich tyle, że z uszkodzonych
(przez
to tarcie) komórek wyłazi jakaś substancja, ona łączy się z tlenem z
powietrza i powstaje coś ciemnego.


raczej katalizuje reakcje łaczenia...

Węc zamknięcie w ciemnej szafce nic nie
pomoże.


:-)

Pomaga:
1. odciecie ziemniaczków od tlenu - wystarczy zalac je wodą
2. zakwaszenie - pH ok 3 hamuje reakcje
3. "zabicie" enzymu np. wrzucic lub zalac ziemniaczki wrzatkiem

Paweł

Chris B.
28 Kwi 2005, 10:10
Użytkownik "Kasia" <missbla@poczta.onet.plnapisał:

ale wiazanie hdl lub ldl -nigdy nie
wiem ktory z tych jest tym dobrym


No, no... Ciekawą tą biochemię mieliście... Wiiązanie hdl i ldl? A mnie
uczyli że HDL i LDL to frakcje lipoprotein (odpowiednio: wysokiej i niskiej
gęstości).

Ryszard
28 Kwi 2005, 10:25

dlaczego mleko jest biale
 bo ma kazeinę?


Bo jest emulsją?

Kasia
28 Kwi 2005, 10:58

No, no... Ciekawą tą biochemię mieliście... Wiiązanie hdl i ldl? A mnie
uczyli że HDL i LDL to frakcje lipoprotein (odpowiednio: wysokiej i
niskiej
gęstości).


hmmm...w zasadzie chyba czepiasz sie o to ze nie napisalam tego wielkimi
literami :) dobrze zrozumialam? bo wlasnie o te lipoproteiny chodzilo! ale
co sie bede tlumaczyc:)

Kasia
28 Kwi 2005, 11:00

bo ma kazeinę?


w zasadzie wytlumaczeniem bylo ze jest koloidem i wykazuje efekt Tyndalla
| jajka nie nalezy jesc srebrna lyzeczka

bo się łyżeczka zrobi czarna od siarczków?


tutaj nie pamietam dokladnie ale chodzilo o jakies przechodzenie jonow
srebra (podobno szkodliwe) do organizmu, szczegolnie mialy byc na to
podatnie dzieci

| i dlaczego jajecznica usmazona na cebulce jest zdrowsza niz na boczku
| (chodzilo tu nie o sam fakt ze boczek jest bardziej kaloryczny niz
| cebulka, ale wiazanie hdl lub ldl -nigdy nie wiem ktory z tych jest tym
| dobrym- przez celuloze zawarta w cebuli-sprytne, nieprawdaz:)))

z tym cholesterolem w diecie, to wiesz że to są bzdury że niezdrowo go
jeść?


a co do cholesterolu to wiem ze jest potrzebny:) poza tym ja tam wole
jajeczka na boczku;)

Pszemol
28 Kwi 2005, 10:47

"Ryszard" <us@z.podpisuwrote in message Bo jest emulsją?


Nigdy nie widziałeś emulsji w innych kolorach? :-)

Chris B.
28 Kwi 2005, 11:44
Użytkownik "Kasia" <missbla@poczta.onet.plnapisał:

| No, no... Ciekawą tą biochemię mieliście... Wiiązanie hdl i ldl? A mnie
| uczyli że HDL i LDL to frakcje lipoprotein (odpowiednio: wysokiej i
| niskiej
| gęstości).

hmmm...w zasadzie chyba czepiasz sie o to ze nie napisalam tego wielkimi
literami :) dobrze zrozumialam? bo wlasnie o te lipoproteiny chodzilo! ale
co sie bede tlumaczyc:)


Pytanie brzmi - co to są wiązania hdl i ldl? :)

Pszemol
28 Kwi 2005, 11:43

"Kasia" <missbla@poczta.onet.plwrote in message w zasadzie wytlumaczeniem bylo ze jest koloidem i wykazuje efekt Tyndalla


Być może... :-)

| bo się łyżeczka zrobi czarna od siarczków?
tutaj nie pamietam dokladnie ale chodzilo o jakies przechodzenie jonow srebra (podobno szkodliwe) do organizmu, szczegolnie mialy
byc na to podatnie dzieci


Z tego co słyszałem to wielu nawiedzonych znachorów przepisuje
swoim nawiedzonym pacjentom właśnie srebro koloidalne jako
specyfik leczniczy... Pewna grupka amatorów robi sobie nawet
takie roztwory srebra domowym sposobem z użyciem elektrolizy.
Wiem o tym bo mnie jeden taki pytał o sprawy związane z prądem
wiedząc że jestem elektronikiem :-) Chodziło zdaje się o regulację
ciągłego, stałego prądu wobec wzrastającej przewodności koloidu... :-)

a co do cholesterolu to wiem ze jest potrzebny:)
poza tym ja tam wole jajeczka na boczku;)


Mądra dziewczynka...

Pozdrawiam,
Pszemol.

Kasia
28 Kwi 2005, 11:55

Pytanie brzmi - co to są wiązania hdl i ldl? :)


hehe ach ten jezyk polski:) chodzilo mi o wiazanie jako czasownik a nie
rzeczownik:)

nie wiazanie w sensie wiazania np wodorowego ale wiazanie jako proces
inaczej np łączenie sie. chyba teraz wszystko jasne i moj profesor nie wpoil
nam glupot

pozdrawiam :)

Kasia
28 Kwi 2005, 11:57

Z tego co słyszałem to wielu nawiedzonych znachorów przepisuje
swoim nawiedzonym pacjentom właśnie srebro koloidalne jako
specyfik leczniczy... Pewna grupka amatorów robi sobie nawet
takie roztwory srebra domowym sposobem z użyciem elektrolizy.
Wiem o tym bo mnie jeden taki pytał o sprawy związane z prądem
wiedząc że jestem elektronikiem :-) Chodziło zdaje się o regulację
ciągłego, stałego prądu wobec wzrastającej przewodności koloidu... :-)


hehe, nawiedzonych na tym swiecie jest wielu:)

| poza tym ja tam wole jajeczka na boczku;)

Mądra dziewczynka...


hihihi

Pozdrawiam,


 ja również:)

J&B
28 Kwi 2005, 12:43

.
 Chodziło zdaje się o regulację

ciągłego, stałego prądu wobec wzrastającej przewodności koloidu... :-)


to już elektroniczne gusła się odprawia ;-)) ?
zdrowaśki

Pszemol
28 Kwi 2005, 14:35

"J&B" <jerzy@wp.plwrote in message to już elektroniczne gusła się odprawia ;-)) ?
zdrowaśki


Gusła? Panie, to nauka! Medycyna alternatywna ;-)

Chris B.
28 Kwi 2005, 16:41
Użytkownik "Kasia" <missbla@poczta.onet.plnapisał:

hehe ach ten jezyk polski:) chodzilo mi o wiazanie jako czasownik a nie
rzeczownik:)

nie wiazanie w sensie wiazania np wodorowego ale wiazanie jako proces
inaczej np łączenie sie. chyba teraz wszystko jasne i moj profesor nie
wpoil
nam glupot


O, jescze lepiej. Wiązanie się czego i z czym? :)

Pszemol
28 Kwi 2005, 16:51

"Chris B." <chris.b.nos@nospam.interia.plwrote in message O, jescze lepiej. Wiązanie się czego i z czym? :)


HDL z celulozą. Nie czytasz uważnie...

Kasia
28 Kwi 2005, 16:55

O, jescze lepiej. Wiązanie się czego i z czym? :)


nie pamietam tego dokladnie, bo biochemia byla dawno a sprawa jajecznicy
byla poruszna na marginesie, a nie jako glowny temat. bylo to cos w stylu ze
struktury celulozy wiaza jakby w srodku ten cholesterol, a ze celuloza jest
nietrawiona przez czlowieka to ten cholesterol zostaje jakby w jej srodku i
nie wnika do ustroju. nie chce tutaj twierdzic czy jest to zjawisko
faktyczne, jakos potwierdzone czy tylko jakas hipoteza oraz nie ma pojecia
co sie moze w srodku wiazac i z czym (chodzi mi o grupy funkcyjne).
chemikiem nie jestem, mam za soba kilka podstawowych kursow a kwestia
jajecznicy wyszla gdzies tak "z boku" i szczerze mowiac nie wnikalam w to bo
mam gdzies cala ta cholesterolowa nagonke

pozdr
Kasia

p.s.swoja droga to ciekawe sa losy tego watku:) od ziemniaka do
cholesterolu:)

Kasia
28 Kwi 2005, 17:03

HDL z celulozą. Nie czytasz uważnie...


to z pewnoscia:) ja zrozumialam pytania Chrisa B. w sensie co w celulozie z
czym w HDL-u - a tego nie wiem

Chris B.
28 Kwi 2005, 18:02
Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:

| O, jescze lepiej. Wiązanie się czego i z czym? :)

HDL z celulozą. Nie czytasz uważnie...


Zwracam honor ale czepiam się dalej - bo IMVHO HDL to frakcja lipoproteinowa
występująca we krwi.

Kasia
28 Kwi 2005, 18:04

bo IMVHO HDL to frakcja lipoproteinowa
występująca we krwi.


hmmm...wiem o tym , ale chyba nie jest substancja endogenna i jakos sie tam
musi znalezc - prosze mnie poprawic jesli sie myle. a nawet jak jest
wytwarzana w organizmie to zawsze moze byc dodatkowa dostawa z zewnatrz

Chris B.
29 Kwi 2005, 02:41
Użytkownik "Kasia" <missbla@poczta.onet.plnapisał:

| bo IMVHO HDL to frakcja lipoproteinowa
| występująca we krwi.

hmmm...wiem o tym , ale chyba nie jest substancja endogenna


Bez wątpienia endogenna.

a nawet jak jest wytwarzana w organizmie to zawsze moze
byc dodatkowa dostawa z zewnatrz


A niby skąd? HDL i LDL występują we krwi a tej w jajecznicy na boczku nie
uświadczysz. Nawet gdyby zawierała to ilość tych frakcji wynosi w sumie do
250 mg/dl krwi (cholesterol całkowity, w tym HDL - 135-155 mg/dl).

Chris B.
29 Kwi 2005, 02:42
Użytkownik "Kasia" <missbla@poczta.onet.plnapisał:

nie pamietam tego dokladnie, bo biochemia byla dawno a sprawa jajecznicy
byla poruszna na marginesie, a nie jako glowny temat. bylo to cos w stylu
ze
struktury celulozy wiaza jakby w srodku ten cholesterol, a ze celuloza
jest
nietrawiona przez czlowieka to ten cholesterol zostaje jakby w jej srodku
i
nie wnika do ustroju.


No, wreszcie. Cholesterol a nie HDL lub/i LDL.

Kasia
29 Kwi 2005, 04:25

No, wreszcie. Cholesterol a nie HDL lub/i LDL.


no to wyszlo ze niedouczona jestem:) zawsze stawialam pomiedzy tymi
zwiazkami znak rownosci, ale widocznie sie mylilam. dzieki za oswiecienie,
mysle, ze trzeba mi kilka ksiazek na ten temat przejrzec :)

pozdr

Tomek Polimerek Ganicz
29 Kwi 2005, 06:46
Kasia napisał(a):

| No, wreszcie. Cholesterol a nie HDL lub/i LDL.

no to wyszlo ze niedouczona jestem:) zawsze stawialam pomiedzy tymi
zwiazkami znak rownosci, ale widocznie sie mylilam. dzieki za oswiecienie,
mysle, ze trzeba mi kilka ksiazek na ten temat przejrzec :)


Tak się popularnie mówi, bo LDL i HDL transportują cholesterol tworząc z
nim kompleksy typu gość-gospodarz - choć same w sobie w zasadzie nie
są cholesterolem.
Patrz:
http://en.wikipedia.org/wiki/HDL_cholesterol
http://en.wikipedia.org/wiki/LDL_cholesterol
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholesterol
i po polsku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol

Kasia
29 Kwi 2005, 10:08

Tak się popularnie mówi, bo LDL i HDL transportują cholesterol tworząc z
nim kompleksy typu gość-gospodarz - choć same w sobie w zasadzie nie
są cholesterolem.
Patrz:
http://en.wikipedia.org/wiki/HDL_cholesterol
http://en.wikipedia.org/wiki/LDL_cholesterol
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholesterol
i po polsku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol


wlasnie z tego to wyniak dobry i zly cholesterol w powszechnym mniemaniu to
hdl i ldl :)
dzieki za wyjasnienia i linki
Kasia

Pszemol
29 Kwi 2005, 10:34

"Chris B." <chris.b.nos@nospam.interia.plwrote in message A niby skąd? HDL i LDL występują we krwi a tej w jajecznicy na boczku nie
uświadczysz. Nawet gdyby zawierała to ilość tych frakcji wynosi w sumie do
250 mg/dl krwi (cholesterol całkowity, w tym HDL - 135-155 mg/dl).


Co to jest za jednostka mg/dl ?

Chris B.
29 Kwi 2005, 12:44
Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:

Co to jest za jednostka mg/dl ?


miligram na decylitr

Pszemol
29 Kwi 2005, 12:58

"Chris B." <chris.b.nos@nospam.interia.plwrote in message Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:
| Co to jest za jednostka mg/dl ?

miligram na decylitr


:-))) dobre... o decylitrach jeszcze nie słyszałem.
Czy to jednostka często używana w medycynie ?
W chemii chyba częściej używa się ppm lub mg/l.

Chris B.
29 Kwi 2005, 14:18
Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:

| Co to jest za jednostka mg/dl ?

| miligram na decylitr

:-))) dobre... o decylitrach jeszcze nie słyszałem.
Czy to jednostka często używana w medycynie ?


Nie wiem czy często ale używana. Oni wogóle używają zabawnych jednostek...
:)

Pszemol
29 Kwi 2005, 14:57

"Chris B." <chris.b.nos@nospam.interia.plwrote in message Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:
| Co to jest za jednostka mg/dl ?

| miligram na decylitr

| :-))) dobre... o decylitrach jeszcze nie słyszałem.
| Czy to jednostka często używana w medycynie ?

Nie wiem czy często ale używana. Oni wogóle używają zabawnych jednostek...
:)


Chemicy używają mililitrów, lekarze decylitrów, mleczarze hektolitrów...
Ciekawe kto używa dekalitry, kilolitry i megalitry :-))))
Na tym chyba polega piekno ukladu SI ze standardowymi przedrostkami dziesietnymi :-)
Wyobrazacie sobie jakiegos Brytyjczyka uzywajacego kilotuzinów i hektostopy ?

Chris B.
29 Kwi 2005, 16:44
Użytkownik "Pszemol" <Psze@PolBox.comnapisał:
Chemicy używają mililitrów, lekarze decylitrów, mleczarze hektolitrów...
Ciekawe kto używa dekalitry, kilolitry i megalitry :-))))
Na tym chyba polega piekno ukladu SI ze standardowymi przedrostkami
dziesietnymi :-)
Wyobrazacie sobie jakiegos Brytyjczyka uzywajacego kilotuzinów i


hektostopy ?

Brakuje jeszcze prędkości w wiorstach na tydzień. ;)

Armand Budzianowski
30 Kwi 2005, 19:24
Kasia wrote:
| jajka nie nalezy jesc srebrna lyzeczka

| bo się łyżeczka zrobi czarna od siarczków?

tutaj nie pamietam dokladnie ale chodzilo o jakies przechodzenie jonow
srebra (podobno szkodliwe) do organizmu, szczegolnie mialy byc na to
podatnie dzieci


- A skad nagle srebro wytrzasneliscie? Wspolczesne lyzeczki raczej nie
zawieraja srebra, wiec co jajka sa jakos modyfikowane?

Nie zalapalem...
          Pozdarwaim Armand

Kasia
1 Maj 2005, 10:50

- A skad nagle srebro wytrzasneliscie? Wspolczesne lyzeczki raczej nie
zawieraja srebra, wiec co jajka sa jakos modyfikowane?

Nie zalapalem...


zalozeniem jest ze lyzeczka jest srebrna. kiedys chyba robili w srebrne
lyżeczki i z tego co mi wiadomo to czasami zdarza sie tak, ze dziecko
dostaje jakas sliczna lyzeczke wlasnie do karmienia i ona jest srebrna. poza
tym do tej pory na jakichs proszonych kolacjach czasami zdarza sie ze pani
domu chcac pokazac zasobnosc wyciaga na stol pieczolowicie polerowane
srebrne lyzeczki. tylko ze na takich kolacjach chyba nikt nie je gotowanych
jaj:)

pozdr

ryhoo
3 Maj 2005, 07:20
"Pszemol"  <Psze@PolBox.com wrote:

"Ryszard" <us@z.podpisuwrote in message
| Bo jest emulsją?
Nigdy nie widziałeś emulsji w innych kolorach? :-)


A aaa! farba emulsyjna???

szlovak
6 Maj 2005, 06:02
Piotr Sobolewski napisał(a):

Pszemol wrote:

| Poproszę o przepis na grupę... ;-)

Po prostu - smażysz, a przed zjedzeniem na każdy placek kładziesz
plasterek ananasa z puszki.

Dziękuję za wyjaśnienia - zrozumiałem z nich tyle, że z uszkodzonych
(przez to tarcie) komórek wyłazi jakaś substancja, ona łączy się z
tlenem z powietrza i powstaje coś ciemnego. Więc zamknięcie w ciemnej
szafce nic nie pomoże.

Hm... a gospodynie mówią na googlach, że jak dodać do tej masy łyżkę
(kwaśnej?) śmietany, to nie ściemnieje...


Normalnie zrobiliście mi apetyt :-) zrobie dzisiaj placki ziemniaczane
oczywiście ze śmietaną. Śmietana ma tą zaletę że można takie placki po
dodaniu śmieteny jeść bez zbędnych opóźnień prosto z patelni ponieważ
chłodzi placka jak się nim posmaruje.

lidia
10 Maj 2005, 07:11
Bo taka ich natura

| czemu masa ziemniaczana
| jak trochę postoi to pociemnieje..

mnie na biochemi uczyli ze to enzym - peroksydaza tak dziala. wigole
fajnie bylo na biochemii padaly takie zyciowe pytania w stylu dlaczego
mleko jest biale, jajka nie nalezy jesc srebrna lyzeczka i dlaczego
jajecznica usmazona na cebulce jest zdrowsza niz na boczku (chodzilo tu
nie o sam fakt ze boczek jest bardziej kaloryczny niz cebulka, ale
wiazanie hdl lub ldl -nigdy nie wiem ktory z tych jest tym dobrym- przez
celuloze zawarta w cebuli-sprytne, nieprawdaz:)))

pozdr
kasia


Kasia
10 Maj 2005, 13:55

Bo taka ich natura


jakbysmy wszystko kwitowali "bo taka jest tego natura" to bysmy jeszcze w
ziemiankach zyli...

pozdr
Kasia

Pszemol
10 Maj 2005, 14:16

"Kasia" <missbla@poczta.onet.plwrote in message

| Bo taka ich natura

jakbysmy wszystko kwitowali "bo taka jest tego natura" to bysmy
jeszcze w ziemiankach zyli...


Lidia zaprezentowała podejście "kreacjonistyczne"
i zapomniała, że tu grupa w hierarchii pl.sci.* :-)

Kasia
10 Maj 2005, 18:16

Lidia zaprezentowała podejście "kreacjonistyczne"
i zapomniała, że tu grupa w hierarchii pl.sci.* :-)


hihi, jeszcze miesiac czasu temu na pl.sci.biologia kreacjonisci panoszyli
sie jak stonka ziemniaczana (co by bylo w temacie ziemniaki;) ) z reszta
chyba niejaki King Kong dotarl i tutaj, wiec wiem o czym mowisz :)

pozdr
Kasia