Zdolność ekstrakcyjna spirytusu w stosunku do ziół.

Kategoria: O rozlicznych genow manifestacjach.

Wersja archiwalna tematu "Zdolność ekstrakcyjna spirytusu w stosunku do ziół." z forum O rozlicznych genow manifestacjach.



pluton_
07-02-2010, 21:47:06
Witam,

załóżmy, że chciałbym sobie zrobić alkoholowy wyciąg
z jakiejś rośliny, drogą maceracji.

Zatem wkładam porcję rośliny (powiedzmy 20 gram) do pół litra
spirytusu (powiedzmy 80%), maceruję kilka-kilkanaście godzin,
usuwam rośliny, wkładam do ekstraktu kolejną porcję roślin...
no właśnie - ile razy można powtórzyć taką operację ?

-- 
pozdrawiam
P.L.U.T.O.N.: Positronic Lifeform Used for Troubleshooting and Online
Nullification
Jarosław Sokołowski
07-02-2010, 22:20:57
pluton_ chciałby sobie zrobić alkoholowy wyciąg z jakiejś rośliny,
drogą maceracji:

> Zatem wkładam porcję rośliny (powiedzmy 20 gram) do pół litra
> spirytusu (powiedzmy 80%), maceruję kilka-kilkanaście godzin,
> usuwam rośliny, wkładam do ekstraktu kolejną porcję roślin...
> no właśnie - ile razy można powtórzyć taką operację ?

Zależy w jakich warunkach prowadzimy badania. Jeśli są to wyjazdowe
praktyki studenckie, to najwyżej jeden raz. Studenci wypiją, choćby
nie wiem jak chowac przed nimi przedmiot doświadczeń.

-- 
Jarek
pluton
08-02-2010, 09:52:08
> > Zatem wkładam porcję rośliny (powiedzmy 20 gram) do pół litra
> > spirytusu (powiedzmy 80%), maceruję kilka-kilkanaście godzin,
> > usuwam rośliny, wkładam do ekstraktu kolejną porcję roślin...
> > no właśnie - ile razy można powtórzyć taką operację ?
>
> Zależy w jakich warunkach prowadzimy badania. Jeśli są to wyjazdowe
> praktyki studenckie, to najwyżej jeden raz. Studenci wypiją, choćby
> nie wiem jak chowac przed nimi przedmiot doświadczeń.


No to załóżmy, że pierwsze zioło to był tojad albo bieluń dziędzieżawa,
a następne będą z mięty. Ile razy tym samym spirytusem można ługować
nowe porcje roślin ?

Domyślam się, że do wyczerpania zdolności rozpuszczających spirytusu,
ale nie wiem, jakie przeciętnie one są jeżeli chodzi o substancje
zawarte w roślinach (olejki, flawonoidy itp.).
I nie wiem też, czy są jakieś efekty synergiczne/antysynergiczne,
tzn. czy macerowanie jednej rośliny wpłynie pozytywnie/negatywnie
na macerowanie innej rośliny, jeżeli założymy, że macerowanie
będzie przeprowadzane szeregowo, a nie równolegle.

-- 
pozdrawiam
P.L.U.T.O.N.: Positronic Lifeform Used for Troubleshooting and Online
Nullification
Jarek
11-02-2010, 23:21:48
>
> załóżmy, że chciałbym sobie zrobić alkoholowy wyciąg
> z jakiejś rośliny, drogą maceracji.
>

thc rozpuszcza sie w alkoholu?
solvent
14-02-2010, 10:07:14
Jarek wrote:
> thc rozpuszcza sie w alkoholu?

THC rozpuszcza się w lipidach (tłuszczach)
Prawdopodobnie możesz spróbować w mleku 3.5%

pozdrawiam
pluton
14-02-2010, 15:24:05
> thc rozpuszcza sie w alkoholu?

Nie wiem, ale czytalem, ze ludzie robili nalewki z marychy :)

Mnie bardziej chodzi o arnike, miete, bobrek itp.

-- 
pozdrawiam
P.L.U.T.O.N.: Positronic Lifeform Used for Troubleshooting and Online
Nullification


Podobne tematy:
Terminarz Ekstraligi
Diabeł w polskiej ekstraklasie, diabeł na boisku
Polska Ekstraklasa piłkarska
Kluby EKSTRALIGOWE
Sponsorzy EKSTRALIGOWI
Stadiony EKSTRALIGOWE
REGULAMIN "Nasze Firmy/Zdolności"