problem z odpaleniem. POMOCY !

Kategoria: alt.pl.misc.samochody.citroen

Wersja archiwalna tematu "problem z odpaleniem. POMOCY !" z grupy alt.pl.misc.samochody.citroen



matsonic
16 Lip 2006, 06:44
Witam !!!

Wczoraj po umyciu samochodu, odstawiłem go na jakiś czas (ok.5 godzin).
Wszystko jak do tej pory grało. Wieczorem już nie zapalił. Wszystko
wydaje się być jak należy. Rozrusznik kręci jak ta lala, paliwo w baku
jest, kontrolka świec żarowych na krótko się zapala przed odpaleniem.
Myślałem że to jakiś błąd w komputerze i mimo że nic na kontrolkach się
nie pojawiało odłączyłem akumulator żeby zresetować komputer ale nic to
nie pomogło. Posiadam Citroena Xsarę 2.0 HDI (diesel) przebieg 198 000
km. Pytanie: czy mimo wszystko mogą to być świece żarowe? A może coś się
zapchało w układzie paliwowym? Jest coś co mogę sam sprawdzić ? W zimie
też miałem problemy z odpalaniem, ale po iluś tam próbach odpałał i
chodził 5 min. na nierównych obrotach. Bardzo proszę o szybką odp. Dzieki.

p_b
16 Lip 2006, 10:53

 czy mimo wszystko mogą to być świece żarowe? A może coś się zapchało w
układzie paliwowym?


Jeszcze zapowietrzenie ukladu paliwowego. Ewentualnie splyniecie oleju ze
wzgledu na nieszczelnosc instalacji paliwowej.

też miałem problemy z odpalaniem, ale po iluś tam próbach odpałał i
chodził 5 min. na nierównych obrotach.


Mialem podobne problemy w zx 1.9d - przyczynami okazaly sie wszystkie ww.
(sprawdz swiece, wymien przewod paliwowy na przezroczysty)

matsonic
16 Lip 2006, 12:08
witam
po oglądzinach wstępnych stwierdziliśmy z kolegą że to pompa paliwa lub
przekażnik pompy paliwa :( Zawsze po przekręceniu kluczyka był słyszalny
u mnie dźwięk zasysanego paliwa - teraz wogóle nic nie słychać - stąd
takie wnioski. Dotarliśmy już do tej pompy (z tyłu pod siedzeniem) i
zamierzamy sprawdzić napięcie - ale idą tam cztery kabelki kończące się
jakąś gumową wtyczką, której ni jak nie potrafię wyjąć ... Wiem że to
błahy problem ale może ktoś już to sam wyjmował ? Trzeba to ustrojstwo
jakoś podważyć ? No i jak sprawdzić to napięcie ? Myśleliśmy że do pompy
pójdą dwa kable + i - a idą aż cztery. Wie ktoś jak to zrobić. Proszę o
szybką odp. POZDRO
matsonic
16 Lip 2006, 12:20
matsonic napisał(a):
Witam !!!

Wczoraj po umyciu samochodu, odstawiłem go na jakiś czas (ok.5 godzin).
Wszystko jak do tej pory grało. Wieczorem już nie zapalił. Wszystko
wydaje się być jak należy. Rozrusznik kręci jak ta lala, paliwo w baku
jest, kontrolka świec żarowych na krótko się zapala przed odpaleniem.
Myślałem że to jakiś błąd w komputerze i mimo że nic na kontrolkach się
nie pojawiało odłączyłem akumulator żeby zresetować komputer ale nic to
nie pomogło. Posiadam Citroena Xsarę 2.0 HDI (diesel) przebieg 198 000
km. Pytanie: czy mimo wszystko mogą to być świece żarowe? A może coś się
zapchało w układzie paliwowym? Jest coś co mogę sam sprawdzić ? W zimie
też miałem problemy z odpalaniem, ale po iluś tam próbach odpałał i
chodził 5 min. na nierównych obrotach. Bardzo proszę o szybką odp. Dzieki.


matsonic
16 Lip 2006, 14:00
Sorki że powtórzyłem tą samą wiadomość. Wiem już że to przekaźnik pompy
paliwa - wie ktoś gdzie on się znajduje i czy potrzeba dużo pracy żeby
to ustrojstwo wymienić ? Pozdro
matsonic
17 Lip 2006, 09:46
dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ... -
nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten przekaźnik ...
adam158
17 Lip 2006, 17:54
matsonic napisał(a):
dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ... -
nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten przekaźnik ...


najprawdpdobiej nie masz którejs masy posprawdzaj iprzeczysc bedzie
wszystko ok
matsonic
18 Lip 2006, 06:22
adam158 napisał(a):
matsonic napisał(a):

| dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
| dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ...
| - nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten
| przekaźnik ...

najprawdpdobiej nie masz którejs masy posprawdzaj iprzeczysc bedzie
wszystko ok


no tak, tyle że jestem laikiem (dopiero się uczę :)), co dokładnie byś
radził posprawdzać i dokładnie przeczyścić ?

matsonic
21 Lip 2006, 08:39
adam158 napisał(a):
matsonic napisał(a):

| dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
| dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ...
| - nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten
| przekaźnik ...

najprawdpdobiej nie masz którejs masy posprawdzaj iprzeczysc bedzie
wszystko ok


dzieki za rade !!! Rzeczywiście - przeczyściłem kabelki te które idą do
blachy blisko przednich świateł po obu stronach i pomogło :) tylko wciąż
nie wiem dokąd prowadzi ta główna masa od akumulatora - wiesz może? POZDRO

Cezar
27 Lip 2006, 16:47

adam158 napisał(a):
| matsonic napisał(a):

| dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
| dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ... -
| nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten przekaźnik
| ...

| najprawdpdobiej nie masz którejs masy posprawdzaj iprzeczysc bedzie
| wszystko ok
dzieki za rade !!! Rzeczywiście - przeczyściłem kabelki te które idą do
blachy blisko przednich świateł po obu stronach i pomogło :) tylko wciąż
nie wiem dokąd prowadzi ta główna masa od akumulatora - wiesz może? POZDRO


Ta główna mas idzie prawdopodobnie do silnika.Przykręcona jest gdzieś do
bloku.

matsonic
27 Lip 2006, 17:24
Cezar napisał(a):

| adam158 napisał(a):

| matsonic napisał(a):

| | dzisiaj zauważyłem dodatkowo, że nie działają również kierunkowskazy,
| | dmuchawa, wycieraczki i elektryczne szyby przy włączonym zapłonie ... -
| | nikt nie wie co może być przyczyną ? Póki co stawiam na ten przekaźnik
| | ...

| najprawdpdobiej nie masz którejs masy posprawdzaj iprzeczysc bedzie
| wszystko ok

| dzieki za rade !!! Rzeczywiście - przeczyściłem kabelki te które idą do
| blachy blisko przednich świateł po obu stronach i pomogło :) tylko wciąż
| nie wiem dokąd prowadzi ta główna masa od akumulatora - wiesz może? POZDRO

Ta główna mas idzie prawdopodobnie do silnika.Przykręcona jest gdzieś do
bloku.


jakiego bloku - można dokładniej ?



Podobne tematy:
Problem z uczuciem ! POMOCY !
problem z odpaleniem e39 528i
Problem z uczuciem ! POMOCY !
problem z odpaleniem e39 528i
problem z odpaleniem- fiat seicento
problem z odpaleniem e39 528i
problem z odpaleniem- fiat seicento