silnik gasnie w trakcie jazdy

Kategoria: alt.pl.misc.samochody.fiat

Wersja archiwalna tematu "silnik gasnie w trakcie jazdy" z grupy alt.pl.misc.samochody.fiat



fiat_uno
16 Cze 2006, 18:04
Witam,

Od czasu do czasu podczas jazdy (bez specjalnej regularnosci, bez
wzgledu na zużycie filtrów, świec etc.) gaśnie mi silnik. Samochód po
prostu zwalnia, tak jakby nie dostawał paliwa. Po chwili silnik gaśnie,
zapalają się kontrolki ładowania i oleju. Wystarczy jednak przekręcić
kluczyk w stacyjce raz jeszcze (do pozycji Off, jak do wyciagania, potem
zapalić albo zwolnić sprzęgło, jak przy odpalaniu "na pych") by silnik
znów działał.

Co to może być za cholerstwo? Niby nie jest uciążliwe, ot - czasem
trzeba przekręcić kluczyk w stacyjce podczas jazdy, ale niech mi się to
zdarzy np. podczas wjazdu na skrzyżowanie z podporządkowanej albo przy
wyprzedzaniu.

Czy ktoś zetknął się z tym problemem?

pozdrawiam
Marek

Szczepan Majdański
19 Cze 2006, 17:22
mam to samo i jak do tej pory nie znalazlem rozwiazania
wina jest prawdopodobnie zle wykonana instalacja gazowa
rura z filtra powietrza powinna isc od kolektora wydechowego do filtra
przynajmniej tak tlumaczyl mi znajomy
rowniez jak tobie zapalaja mi sie kontrolki oleju+ladowania

pozdrawiam

fiat_uno
19 Cze 2006, 17:28
Szczepan Majdański napisał(a):
mam to samo i jak do tej pory nie znalazlem rozwiazania
wina jest prawdopodobnie zle wykonana instalacja gazowa
rura z filtra powietrza powinna isc od kolektora wydechowego do filtra
przynajmniej tak tlumaczyl mi znajomy
rowniez jak tobie zapalaja mi sie kontrolki oleju+ladowania


Czyli lipa. Trzeba się przyzwyczaić.

Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
Marek

Danny
20 Cze 2006, 02:22

co następuje:

mam to samo i jak do tej pory nie znalazlem rozwiazania
wina jest prawdopodobnie zle wykonana instalacja gazowa
rura z filtra powietrza powinna isc od kolektora wydechowego do filtra
przynajmniej tak tlumaczyl mi znajomy
rowniez jak tobie zapalaja mi sie kontrolki oleju+ladowania


zmień gazownika który ci te pierdoły wciska - dobra instalacja, dobrze
ustawiona nigdy nie ta takiego efektu - kolega zresztą pytał o co innego -
jemu gaśnie podczas jazdy a nie podczas wciśnięcia sprzęgła - raczej bym
obstawiał problem z zapłonem albo główną kostką elektryczną...

Buba
20 Cze 2006, 02:52

fiat_uno napisał(a):

Witam,

Od czasu do czasu podczas jazdy (bez specjalnej regularnosci, bez
wzgledu na zużycie filtrów, świec etc.) gaśnie mi silnik. Samochód po
prostu zwalnia, tak jakby nie dostawał paliwa. Po chwili silnik gaśnie,
zapalają się kontrolki ładowania i oleju. Wystarczy jednak przekręcić
kluczyk w stacyjce raz jeszcze (do pozycji Off, jak do wyciagania, potem
zapalić albo zwolnić sprzęgło, jak przy odpalaniu "na pych") by silnik
znów działał.

Co to może być za cholerstwo? Niby nie jest uciążliwe, ot - czasem
trzeba przekręcić kluczyk w stacyjce podczas jazdy, ale niech mi się to
zdarzy np. podczas wjazdu na skrzyżowanie z podporządkowanej albo przy
wyprzedzaniu.

Czy ktoś zetknął się z tym problemem?


Tak.
Po kilku miesiącach takich przypadków samochód nie odpalił na
środku skrzyżowania.
Okazało się iż jest do wymiany sonda lambda. Kosztowna sprawa
niestety :-(
Nie polecam wymiany w ASO tylko u jakiegoś zaufanego mechanika.
Wyjdzie o połowę taniej.

Słyszałam też, że przczyną takiego zachowania samochodu może być
niesprawny immobilaizer.
U mnie jednak padła sonda, prawdopodobnie z powodu tankowania
"tańszego" paliwa :-(

undead
20 Cze 2006, 16:43
Ja dodam co moze być jeszcze:
Nie wiem ile samochod ma przejechane
1. stacyjka(wsad dostacyjki wytarty)
2. przewody od wtrysku sa pęknięte (czesta przyczyna)
3. nadpalone styki w rodzielaczu zapłonu
4. uszkodzona sonda lambda
5. problem z masa dla digiplexu (w komorze silnika po prawej stronie
masa od tego urzadzenia jest podpinana na wsówki poniżej akumulatora

pozdawiam

Buba wrote:
fiat_uno napisał(a):

| Witam,

| Od czasu do czasu podczas jazdy (bez specjalnej regularnosci, bez
| wzgledu na zużycie filtrów, świec etc.) gaśnie mi silnik. Samochód po
| prostu zwalnia, tak jakby nie dostawał paliwa. Po chwili silnik gaśnie,
| zapalają się kontrolki ładowania i oleju. Wystarczy jednak przekręcić
| kluczyk w stacyjce raz jeszcze (do pozycji Off, jak do wyciagania, potem
| zapalić albo zwolnić sprzęgło, jak przy odpalaniu "na pych") by silnik
| znów działał.

| Co to może być za cholerstwo? Niby nie jest uciążliwe, ot - czasem
| trzeba przekręcić kluczyk w stacyjce podczas jazdy, ale niech mi się to
| zdarzy np. podczas wjazdu na skrzyżowanie z podporządkowanej albo przy
| wyprzedzaniu.

| Czy ktoś zetknął się z tym problemem?

Tak.
Po kilku miesiącach takich przypadków samochód nie odpalił na
środku skrzyżowania.
Okazało się iż jest do wymiany sonda lambda. Kosztowna sprawa
niestety :-(
Nie polecam wymiany w ASO tylko u jakiegoś zaufanego mechanika.
Wyjdzie o połowę taniej.

Słyszałam też, że przczyną takiego zachowania samochodu może być
niesprawny immobilaizer.
U mnie jednak padła sonda, prawdopodobnie z powodu tankowania
"tańszego" paliwa :-(


undead
20 Cze 2006, 16:44
zapomnialem
jeszcze problem z czujnikiem położenia wału korobowodowego, moze byc
zabrudzony opiłkami i olejem
undead wrote:
Ja dodam co moze być jeszcze:
Nie wiem ile samochod ma przejechane
1. stacyjka(wsad dostacyjki wytarty)
2. przewody od wtrysku sa pęknięte (czesta przyczyna)
3. nadpalone styki w rodzielaczu zapłonu
4. uszkodzona sonda lambda
5. problem z masa dla digiplexu (w komorze silnika po prawej stronie
masa od tego urzadzenia jest podpinana na wsówki poniżej akumulatora

pozdawiam

Buba wrote:

| fiat_uno napisał(a):

| Witam,

| Od czasu do czasu podczas jazdy (bez specjalnej regularnosci, bez
| wzgledu na zużycie filtrów, świec etc.) gaśnie mi silnik. Samochód po
| prostu zwalnia, tak jakby nie dostawał paliwa. Po chwili silnik gaśnie,
| zapalają się kontrolki ładowania i oleju. Wystarczy jednak przekręcić
| kluczyk w stacyjce raz jeszcze (do pozycji Off, jak do wyciagania, potem
| zapalić albo zwolnić sprzęgło, jak przy odpalaniu "na pych") by silnik
| znów działał.

| Co to może być za cholerstwo? Niby nie jest uciążliwe, ot - czasem
| trzeba przekręcić kluczyk w stacyjce podczas jazdy, ale niech mi się to
| zdarzy np. podczas wjazdu na skrzyżowanie z podporządkowanej albo przy
| wyprzedzaniu.

| Czy ktoś zetknął się z tym problemem?

| Tak.
| Po kilku miesiącach takich przypadków samochód nie odpalił na
| środku skrzyżowania.
| Okazało się iż jest do wymiany sonda lambda. Kosztowna sprawa
| niestety :-(
| Nie polecam wymiany w ASO tylko u jakiegoś zaufanego mechanika.
| Wyjdzie o połowę taniej.

| Słyszałam też, że przczyną takiego zachowania samochodu może być
| niesprawny immobilaizer.
| U mnie jednak padła sonda, prawdopodobnie z powodu tankowania
| "tańszego" paliwa :-(


Szczepan Majdański
21 Cze 2006, 15:30
doszedlem do jeszcze jednego spostrzezenia i mam pytanie
czy czasami nie wypada ci przewod WN z kopolki?
bo mnie sie to dzieje

to moze byc przyczyna ze gasnie [tzn. poluzowany przewod]



Podobne tematy:
rozkład jazdy trans exspres
Korekta rozkładu jazdy PKP Intercity od 1 czerwca!!
Propozycje do rozkładu jazdy PKP Intercity 2010/2011
Gaśnie podczas jazdy (golf II)
słaby podczas jazdy gaśnie i przerywa podczas jazdy
Gaśnie podczas jazdy (golf II)
słaby podczas jazdy gaśnie i przerywa podczas jazdy