GONG W NADMIARZE

Kategoria: alt.pl.misc.samochody.skoda

Wersja archiwalna tematu "GONG W NADMIARZE" z grupy alt.pl.misc.samochody.skoda



PIOTREK
29 Wrz 2005, 05:56
Drodzy Grupowicze,

praktycznie od początku użytkowania mojej Fabii 1.4 16V - Joy mam
pewien problem (albo i nie problem - tego nikt nie jest w stanie
stwierdzić). Zdarza się, że przy uruchamianiu rozlega się
trzykrotny sygnał dżwiękowy. Nie towarzyszy temu zapalenie się
żadnych kontrolek, komputer w ASO nie pokazuje żadnych błędów.
Według instrukcji trzykrotny sygnał może oznaczać kłopoty z
hamulcami, ABS-em lub ze wspomaganiem - u mnie jednak działa wszystko
bez zarzutu.
Może ktoś coś wie na ten temat - jak temu zaradzić - dzwięki te
mogą obudzić umarłego i są wkurzajace.

pozdrawiam

Piotrek

uciu
29 Wrz 2005, 06:14
Piszesz serio czy jaja sobie robisz?

Jedyne co mi na myśl przychodzi to sygnał niezapiętych pasów:-) Zapnij pasy
i wtedy odpal - gongu nie bedzie :-)

PIOTREK
29 Wrz 2005, 06:27
Pisze jak najbardziej serio - przedwczoraj bylem na przegladzie
rocznym w ASO i niestety nie potrafili mi nic na tem temat powiedziec,
choc sygnal pojawil sie gdy odpalal serwisant (nie zdarza sie to
zawsze). Niestety pasy chyba z mym klopotem nie maja nic wspólnego...
krzysn
29 Wrz 2005, 06:50
PIOTREK napisał(a):
Drodzy Grupowicze,

praktycznie od początku użytkowania mojej Fabii 1.4 16V - Joy mam
pewien problem (albo i nie problem - tego nikt nie jest w stanie
stwierdzić). Zdarza się, że przy uruchamianiu rozlega się
trzykrotny sygnał dżwiękowy. Nie towarzyszy temu zapalenie się
żadnych kontrolek, komputer w ASO nie pokazuje żadnych błędów.
Według instrukcji trzykrotny sygnał może oznaczać kłopoty z
hamulcami, ABS-em lub ze wspomaganiem - u mnie jednak działa wszystko
bez zarzutu.
Może ktoś coś wie na ten temat - jak temu zaradzić - dzwięki te
mogą obudzić umarłego i są wkurzajace.

pozdrawiam

Piotrek


Czesc,

Mam tak samo (fabia kombi fl 1.4 elegance). Zauwazylem ze gong sie
pojawia gdy dluzsza chwilke mam przekrecony kluczyk w stacyjce ale
silnika jeszcze nie odpalam. W ASO nie wykryli zadnego bledu ? Troche
liczylem ze przy przegladzie jakies bledy wyjda...

Teraz od prawie pol roku uruchamiam silnik zaraz po wlozeniu kluczyka i
te piski mi sie nie zdarzaja.

pozdr, Krzysiek

nom
29 Wrz 2005, 06:59
moze bład w oprogramowaniu jednostki sterujacej zegarami, a moze za niski poziom płynu chłodniczego (ewentualnie zły kontakt owego czujnika).
Krzysztof Semczuk
29 Wrz 2005, 11:56
Drodzy Grupowicze,

praktycznie od początku użytkowania mojej Fabii 1.4 16V - Joy mam
pewien problem (albo i nie problem - tego nikt nie jest w stanie
stwierdzić). Zdarza się, że przy uruchamianiu rozlega się
trzykrotny sygnał dżwiękowy. Nie towarzyszy temu zapalenie się
żadnych kontrolek, komputer w ASO nie pokazuje żadnych błędów.
Według instrukcji trzykrotny sygnał może oznaczać kłopoty z
hamulcami, ABS-em lub ze wspomaganiem - u mnie jednak działa wszystko
bez zarzutu.
Może ktoś coś wie na ten temat - jak temu zaradzić - dzwięki te
mogą obudzić umarłego i są wkurzajace.

pozdrawiam

Piotrek

Niewiem, nie znam sie na Fabiach, ale w Felce klakson przy odpalaniu czasem
mi się włącza-odniosłem wrażenie, że to ze względu na słabawy akumulator coś
tam może wariować przy elektryce i się nie przejąłem. Latem nie pika, teraz
pewnie zacznie.

Spróbuj podładować - przed chłodami i tak nie zaszkodzi :-)
Pozdrawiam
KS

PIOTREK
30 Wrz 2005, 05:00
 Drogi Krzysztofie,

Napisałeś:

"Mam tak samo (fabia kombi fl 1.4 elegance). Zauwazylem ze gong sie
pojawia gdy dluzsza chwilke mam przekrecony kluczyk w stacyjce ale
silnika jeszcze nie odpalam. W ASO nie wykryli zadnego bledu ? Troche
liczylem ze przy przegladzie jakies bledy wyjda...

Teraz od prawie pol roku uruchamiam silnik zaraz po wlozeniu kluczyka i

te piski mi sie nie zdarzaja."

Ja radzę sobie z tym dokładnie tak samo!!!

Pozdrawiam

Piotrek

PS. Jak czegoś sie dowiesz dla prosze znać, Dzięki

Gucio WytnijTo
4 Paź 2005, 10:21

U mnie było to samo (raz były sygnały, raz nie)
Wymienili sterownik ABS - i jest cisza :-)

Zauważyłem, że w tym czasie na krótko włączała się jedna więcej kontrolka -
od hamulca.
Można było tego nie zauważyć, bo zaraz gasła - jak inne. Jak nie było
sygnałów to się nie pojawiała.
To mnie i ich naprowadziło co to jest. W instrukcji napisali, żeby takich
sygnałów nie lekceważyć.
Chociaż na początku to mi coś tam wciskali :-(

Pozdrówka,
Gucio

PIOTREK
5 Paź 2005, 03:51

Gucio (WytnijTo) napisał(a):

U mnie było to samo (raz były sygnały, raz nie)
Wymienili sterownik ABS - i jest cisza :-)

Zauważyłem, że w tym czasie na krótko włączała się jedna więcej kontrolka -
od hamulca.
Można było tego nie zauważyć, bo zaraz gasła - jak inne. Jak nie było
sygnałów to się nie pojawiała.
To mnie i ich naprowadziło co to jest. W instrukcji napisali, żeby takich
sygnałów nie lekceważyć.
Chociaż na początku to mi coś tam wciskali :-(

Pozdrówka,
Gucio


Gdzie to załatwiałeś - może będe mógł powołać się na
precedens... (bez zbędnych dyskusji)

Piotrek

PIOTREK
5 Paź 2005, 03:52

Gucio (WytnijTo) napisał(a):

U mnie było to samo (raz były sygnały, raz nie)
Wymienili sterownik ABS - i jest cisza :-)

Zauważyłem, że w tym czasie na krótko włączała się jedna więcej kontrolka -
od hamulca.
Można było tego nie zauważyć, bo zaraz gasła - jak inne. Jak nie było
sygnałów to się nie pojawiała.
To mnie i ich naprowadziło co to jest. W instrukcji napisali, żeby takich
sygnałów nie lekceważyć.
Chociaż na początku to mi coś tam wciskali :-(

Pozdrówka,
Gucio


Gdzie to załatwiałeś - może będe mógł powołać się na
precedens... (bez zbędnych dyskusji)

Piotrek

Gucio WytnijTo
5 Paź 2005, 04:39
Odp. na priva.

G



Podobne tematy:
Co byś kupił/a cierpiąc na nadmiar kasy? :D
Co byś kupił/a cierpiąc na nadmiar kasy? :D